Pilavın Kalorisini Yarı Yarıya Düşüren Yöntem


pilavın kalorisini yarı yarıya azaltan yöntem

Diyet yapmaktan pilav yiyemez hale geldiyseniz size müthiş bir haberimiz var. İşte pilavın kalorisini yarı yarıya düşüren yöntem

Basit karbonhidrat içerdiği için diyetisyenler tarafından “kötü çocuk” ilan edilen pilavı ağzımıza süremez olduk. Bir bardak pişmiş pilav 240 kalori içeriyor, üstelik hızla da yağa dönüşüyor. Yani hem sağlık açısından zararlı, hem de kilo aldırıyor ama pilavsız kuru fasülye, köfte, et sote yenir mi Allahaşkına! Doktorlara sorarsanız yenmez! Ama neyse ki bilim insanları var.

Sri Lankalı araştırmacılar pişmiş pirincin kalorisini yüzde 50 miktarda azaltan bir yöntem keşfettiler: Hindistan cevizi yağı + buzdolabı

Bunun için 38 farklı pirinçle 8 farklı pişirme yöntemi denemişler ve sonuçta bu lezzetin kalorisini yarı yarıya azaltmayı başarmışlar.

NASIL YAPILIYOR?

Bunun için haşlama yöntemiyle pilav yapmalısınız. Yani pirinci yağda kavurmamanız gerekiyor.

Suyu kaynatın ve suyun içine her 1 bardak pirinç için 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleyin.

Pilavınız piştikten sonra 1 gün (en az 12 saat) buzdolabında bekletin.

Ertesi gün pilavı çıkarın, ısıtın.

Pilavınızın kalorisi artık yarı yarıya azaldı. Gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

Araştırmacılar, Amerikan Kimya Derneği’ne verdikleri bilgide, bu yöntemle pirinçteki nişastanın daha az sindirilebilir hale geldiğini ve vücudun normalde olduğundan daha az kalori aldığını anlattı.

İngiliz beslenme uzmanlarıysa kilo vermek için hızlı formüller olmadığına dikkat çekiyor.

MAKARNAYI DA SOĞUTUN

Peki neden pirinç soğutulunca kalorisi düşüyor. Araştırmacılara göre pirinç sindirilebilen ve dirençli olmak üzere iki tür nişasta taşıyor. Vücudumuz dirençli nişaştayı tam olarak hazmedemiyor. Bu da onun kolayca kana karışmasına, vücutta glikoza yani kaloriye dönüşmesine neden oluyor.

Dirençli nişasta ise bağırsaklarda bağırsaklarda karbonhidratların sindirilmesinde devreye giren enzimlere karşı daha dirençli. Böylece daha az kana karışıyor.

Buzdolabında bekletmek konusunda kafasında soru işaretleri olanlara da yine bilim insanları cevap versin: “Soğutma şart, zira nişastanın eriyebilen kısmı olan amiloz, jelatinleşme sırasında granül oluşturuyor. 12 saat süreyle buzdolabında tutulduğundaysa, pirinç taneleri dışındaki amiloz molekülleri arasında hidrojen bağları oluşuyor. Ve bu, dirençli nişastaya dönüşüyor.”

Üstelik ısıtıp yediğinizde dirençli nişasta etkilenmiyor ve aynı sonucu alabiliyorsunuz.

Ayrıca 2014 yılında yayınlanan bir çalışma, makarnayı yeniden ısıtıp yemeden önce soğumaya bırakmanın, dirençli nişasta içeriğini büyük ölçüde artırdığını göstermişti.

 


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.