Çocuklarınızın Neden Diş Gıcırdattığını Biliyor Musunuz?


Diş

Diş gıcırdatma namı diğer Bruksizm sadece yetişkinlerde değil çocukların da muzdarip olduğu bir rahatsızlık. Uykuda bilinçsizce yapılan bu eylem, gelişme çağındaki çocukların sağlığı için tehlike oluşturuyor. Diş gıcırdatan çocukların ağız çene yapısında kalıcı hasarlar meydana gelebiliyor. Anne ve babaları endişelendiren bu sorunun, aslında doğru tedavi ile çözümü sağlanabiliyor. Öncelikle yapılması gereken şey, diş gıcırdatmanın neden olduğunu saptamak. Sorun bazen sanıldığının aksine diş ve çene yapısından kaynaklı olmayabiliyor.

Çocukların sindirim sistemindeki bir hastalık da diş gıcırdatma nedenleri arasında yer alabiliyor. Bazen de sadece stres kaynaklı olabiliyor. Bu nedenle rahatsızlığın psikolojik nedenlerden dolayı mı yoksa fiziksel nedenlerden dolayı mı olduğu iyi belirlenmelidir. Doğru teşhis doğru tedavi demektir. Çocuğunun diş gıcırdattığına şahit olan anne ve babaların yapması gereken ilk şey, kendi kendine geçmesini beklemeden bir uzman yardımı almak.

Diş

Çocuklar Neden Diş Gıcırdatır?

Geceleri uyurken meydana gelen diş gıcırdatma, gıcırtı sesleri ile kendini belli eder. Daha sonra ağız içinde oluşan travmalar ve farklı seviyelerde aşınmış dişler bu belirtiye eşlik eder. Eğer çocuğunuzda bu gibi belirtilerin olduğuna tanıklık ediyorsanız, diş gıcırdatmanın varlığından söz edilebilir. Doğru teşhisin yapılması için öncelikle bir pedodonti doktoruna gitmek gereklidir. Pedodonti uzmanı tarafından yapılan tetkikler sonucunda hastalığa dair fiziksel bir neden bulunamaz ise, doktor tarafından bir pedagoji uzmanına sevk edilir.

Çünkü hastalığın stres kaynaklı olma ihtimali göz önünde bulundurulur. Yetişkinler için küçük bir çocuğun stres yaşaması anlamsız gelse bile işin aslı öyle değil. Evde yaşanan şiddet ve gerilim, baskı, çevresi tarafından zorbalığa uğramak ve yeni kardeşinin doğacak olması çocuğu strese sokan etkenlerdir. Bundan dolayı çocuk geceleri dişlerini gıcırdatabilir. Hastalığın diğer bir nedeni de sindirim sistemi kaynaklı rahatsızlıklardır. Özellikle reflü diş gıcırdatmaya neden olur.

Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Olur?

Bir pedodonti doktoru tarafından öncelikle çocuğun ne sıklıkla ve ne zamandır diş gıcırdattığı öğrenilir. Daha sonra ağız içi muayenesi yapılarak dişlerdeki aşınmanın tedavisi yapılır. Eğer diş ve çene yapısında kapanırken oluşan bir bozukluk varsa koruyucu ağız apareyleri verilir. Bunun dışında diş gıcırdatma yukarıdaki farklı nedenlerden dolayı meydana geliyorsa pedodonti uzmanı sizi farklı bir uzmana yönlendirecektir.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.