İsilik Yaz Aylarının Korkulu Rüyası!


İsilik, Yaz Aylarının Korkulu Rüyası!

Ter kanallarınızın tıkanması sonucunda cildinizde oluşabilecek çeşitli türlerdeki döküntülere isilik adı verilir. Genellikle bebeklik döneminde oldukça sık görülür. Fakat özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte hassas cilde sahip yetişkinlerde de görülebilir. Bu cilt hastalığı normal şartlar altında da kendi kendine geçebilmektedir. Eğer ciddi bir durum söz konusuysa tıbbi müdahale gerekir. İsiliğin geçmesi için yapabileceğiniz ilk şey cildinizi serinletmektir.

ütülemeden ütülü gibi

İsilik Neden Olur?

Vücudumuz, sıcaklığın artmasıyla birlikte kendi içinde ısı dengesini sağlamak için fazla ısıyı ter yoluyla dışarı atar. Terimiz buharlaştığında ise vücudumuz soğumaya başlar. Çevresel faktörlerden dolayı vücutta aşırı bir terleme meydana gelirse ter kanallarımız tıkanabilir. Bu ter kanallarının tıkanması sonucunda vücudumuz gerekli teri dışarıya atamayacağı için cildimizin üst kısmından sızarak, kızarıklıklar meydana getirir.

Kış aylarında aşırı kalın giyinmek, kalın battaniyelerle uyumak gibi vücudu uzun süreli ısıya maruz bırakmakta isiliğe neden olabilir. Yaz aylarında ise fazla sıcak iklim bölgelerinde bulunmak ve cildi belli bir süre serinletmemekte vücudunuzda isiliğe neden olacaktır.

Bebeklerde İsilik

Beyaz tenli çocuklarda ve yeni doğan küçük bebeklerde terleme ya da geçirdiği ateşli hastalıklar sonucunda isilik görülebilir. Bunun öncelikli sebebi anne karnından yeni ayrılan bebeğin ter kanallarının henüz tam olarak gelişmemiş olmasıdır.

Bebeğiniz evinizdeki ısı kanallarına yakınsa, ebeveynler tarafından fazla kalın ve sıkı giydirilmişse ya da ateşli bir hastalık geçiriyorsa hayatının ilk haftalarında isilikle tanışabilir.

Bebeklerin cildi hassastır. Bu yüzden kalın, dar ve sentetik kumaşlı kıyafetler bebeğinize giydirmemelisiniz. Bebeğinizin bezini yeterli sıklıkta değiştirmemekte pişik ve isiliğe sebep olabilir. Bu durumu engellemek için bebeğinizi düzenli olarak ılık su ile yıkayınız. Kıyafetleri seçerken pamuklu kumaşlar tercih edin. Hava şartlarına uygun çok kalın olmayan kıyafetler giydirin. Eğer bebeğinizin terlediğini düşünüyorsa anında kıyafetlerini değiştirin. Böylece bebeğinizin isilik olmasını engellemiş olursunuz.

ütülemeden ütülü gibi

Kadınlarda İsilik

Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte kadınların genital bölgelerinde ve kasıklarında isilik meydana gelebilir. Kadınlarda isilik pek çok nedenden olabilir.

  • Yaz aylarında kadınların adet dönemlerinde ya da gün içinde kullandığı pedler kasıkta ve genital bölgede isiliğe sebep olur. Yaz aylarında parfüm ve kimyasal içerikli pedlerden uzak durun. Çünkü içeriğindeki etken maddeler vücudunuzda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • İleri yaşlarda bazı kadınlarda idrar kaçırma görülebilir. Bu durumda isilik olmanıza neden olur. Düzenli olarak genital hijyeninizi yapmaya özen gösterin. Böylece oluşabilecek isiliğin önüne geçmiş olursunuz.
  • Giydiğiniz naylon ve dar iç çamaşırları da ısının etkisiyle genital bölgenizde isilik oluşturabilir. Buna ek olarak iç çamaşırlarınızı yoğun deterjanlarla yıkamayınız.
  • Genital bölgenizde meydana gelecek olan mantarlarda isilik yapar.

Genital Bölgede Oluşabilecek İsilik Nasıl Önlenir?

Kadınlarda neden isilik görüldüğüne değindik. Peki ama bu isiliğin önüne geçmek için neler yapabiliriz? Genital bölgede oluşan isiliği önlemek için:

  • İç çamaşırınızın biraz olsun ıslandığını fark ederseniz hemen değiştirin.
  • Kullandığınız pedleri de sıklıkla değiştirmeniz isilik oluşumunu engeller.
  • Genital bölgenizi kimyasallar ile temizlemeyin. Bu zararlı olacaktır. Bunun yerine doğal sabun ve ılık su yardımıyla belli aralıklarla temizliği sağlayabilirsiniz.
  • Gözenekli iç çamaşırları kullanmayı tercih edin. Genital bölgeniz hava alacağı için isilik riski de en aza inecektir.
  • Sıcak yaz aylarında dar pantolon giymekten mutlaka kaçının.

ütülemeden ütülü gibi

İsilik İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İsilikler kendi kendine geçebilmektedir. Fakat nadirde olsa bazı kişilerde enfeksiyona ve iltihaplı görüntülere yol açabilir. Böyle durumlarda muhakkak bir doktora görünmelisiniz. İsiliğiniz hafif bir şekilde geçiyorsa, bölgeyi mutlaka serin tutun. Vücudunuzun aşırı ısınmasını engellerseniz isilik oluşumunu da engellemiş olursunuz. Cildinizin soğumasıyla isilik kendiliğinden geçebilir.

Şiddetli ve iltihaplı bir isilik geçiyorsanız hastalığı gidermek için doktorunuz tarafından merhemlerle tedavi uygulanabilir.

ütülemeden ütülü gibi

İsiliği Evde Tedavi Etmek

İsiliği evde tedavi etmek için birkaç ufak detaya dikkat etmeni gerekir.

  • Sıcak havalarda dar kıyafetlerden uzak durun. Cildinize hava aldıran hafif ve salaş şeyler tercih edin.
  • Yazın ılık ya da soğuk suyla yıkanmayı tercih edin. Mümkünse yıkandıktan sonra havlu ile kurulanmayın. Doğal kuruma yolunu deneyin.
  • Klimalı ve serin ortamlarda vakit geçirin.
  • Kaşınan ya da tahriş olan bölgeye soğuk kompresler uygulayın.
  • Cildinizdeki gözenekleri tıkayabilecek kremlerden mümkün olduğunca uzak durun.

Bunlara dikkat ettiğiniz takdirde yaz aylarında cilt sağlığınızı koruyabilir ve isilik oluşumunun önüne geçebilirsiniz.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.