Şifa Kaynağı Lavanta Yağının Faydaları! Lavanta Yağını Nasıl Kullanabilirsiniz?


lavanta yağının faydaları

Şifasının yanında hoş kokusuyla da bilinen lavanta yağının faydaları saymakla bitmez. Öyle ki alternatif tıp, aromaterapi gibi alanlarda kullanılmaktadır. Kokusu özellikle parfüm sektöründe bir vazgeçilmezdir. Bunun yanı sıra lavantanın ve doğal yağının birçok kullanım alanı vardır. Özellikle kadınların rutin bakımları için çok sayıda doğal lavanta ürünü bulunur.

lavanta yağının faydaları

Lavanta Yağı Nedir?

Lavanta kelimesinin aslı ‘yıkamak’ anlamına gelen Latince Lavare kelimesinden gelmektedir. Ballıbabagiller familyasından lavandula cinsini oluşturan bu bitki 40-50 cm uzunluğunda olup yeşil ve gri yapraklara sahip mor bir çiçektir.  Yüksek ve kırsal kesimlerde yetişir.

Lavanta, çay veya yağ olarak tüketilebilir. Söz konusu lavanta yağı, bir kısım lavanta çiçeklerinin sivri uçlarından genellikle buharlaşmayla ve damıtma yoluyla elde edilir. Bu şekilde kullanıma hazır olur. Bu yağın ana bileşenleri ise linalool, linalil asetat, lavandulol, borneol, sineol, limonen ,geraniol ve eucalyptoldur. Bu bileşenler anti-mantar ve anti-bakteriyel özellik gösterir. Lavanta yağının faydaları arasında ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Özellikle her gün düzenli olarak kullanıldığında etkisini daha iyi göstermektedir. Ancak kronik rahatsızlığı olanların, hamilelerin ve emziren annelerin lavanta yağını kullanmadan önce doktora danışmaları sağlıkları açısından önemlidir.

lavanta yağının faydaları

Lavanta Yağının Kullanım Alanları Nelerdir?

Bu konuda belirli bir standart olmayıp her şekilde kullanılabilmektedir. İlaç sanayide merkezi sinir sistemini düzenleyen ilaçlarda ve preparat olarak bilinen önceden hazırlanmış/karıştırılmış ilaçlara katılmaktadır. Bunlar dışında sivilce, astım, bronşit, saç dökülmesi, kadın hastalıkları, birkaç cilt hastalığı, öksürük ve baş dönmesi gibi ilaçlarda da kullanılmaktadır. Parfümeri ve kozmetik sektöründe losyon, koku giderici, mumlar, bebek ürünleri, banyo sabunları gibi yerlerde ana materyal olarak yer alır.

Lavanta Yağının Faydaları

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Ruh halini iyileştirir. Rahatlatıcı ver ferahlatıcı olan hoş kokusu sinirlerinizi yatıştırır ve stresinizi en aza indirir. Sakinleştirici etkisi sayesinde anksiyeteye, migrene, sinirsel gerginliğe ve depresyona iyi gelir. Lavanta yağının otonom sinir sistemi üzerinde iyi bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
  • Rahatlatıcı kokusunun bir diğer etkisi de baş ağrısını hafifletmesidir. İçe çekilen bir miktar lavanta yağı kokusu sinirlerinizi rahatlatarak baş ağrısını geçirir.
  • Kas ve eklem, romatizma ağrılarını hafifletir. Üstelik böcek, sinek veya arı gibi hayvanların sokmasıyla oluşan ağrıları da dindirir. Söz konusu bölgeye biraz lavanta yağı dökerek masaj yapmanız yeterlidir.
  • Soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonları, bademcik iltihabı, larenjit, sinüs tıkanıklığı gibi solunum sorunlarının çözümünde rol oynar. Bu etkileri için boynunuza, göğsünüze veya sırtınıza lavanta yağını hafif masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bunun yanında buhar inhalasyonu veya bir vapourizör yoluyla da solunarak kullanılabilir.
  • Düzenli kullanımda kan dolaşımını hızlandırır, bunun sonucunda kalp damar rahatsızlıklarıyla ve hipertansiyonla başa çıkmada etkilidir.
  • Ellere veya ayaklara sürülen lavanta yağının etkisi ve rahatlatıcı kokusu sayesinde sizi sakinleştirir, uykuya dalma sürenizi kısaltır ve uykusuzlukla mücadele eder. Genel uyku kalitesini %60 arttırdığı ise gün içindeki zindeliğe etkisi açısından tespit edilen en önemli lavanta yağı faydası olarak geçer.
  • Lavanta yağı zengin bir içeriğe sahip olduğu için akne, egzama, sedefin yol açtığı cilt lekelerine ve kırışıklıklara karşı etkilidir. Ayrıca yara, yanık ve kesiklerin iyileşmesini hızlandırır. Cilde oval hareketlerle uygulanması yeterlidir.

Lavanta Yağının Faydaları

  • Cildi pürüzsüzleştirmek için birebirdir.
  • Burun tıkanıklarının geçmesi için kaynar suya damlatılan 2-3 damla lavanta yağının solunması yardımcı olacaktır.
  • Bilinen lavanta yağının faydaları arasında mantar enfeksiyonlarının giderilmesi de vardır.
  • Lavanta yağının düzenli tüketimi sindirim sistemini etkiler. Bağırsakların hareketliliğini arttırır, hazımsızlık, mide ağrısı veya bulantısını geçirir.
  • Saç derisinde kepek sorunuyla başa çıkar, saçları ve saç derisini besler. Saç derisini dezenfekte eder bit ve sirkelerden arındırılmasını da sağlar. İlaveten, yapılan bir çalışmada yedi aylık düzenli kullanımın saç uzamasını %44’e kadar arttırdığı tespit edilmiştir.
  • Bir miktar suyla karıştırılıp sprey şişelerle sıkıldığında sivrisinekleri uzaklaştırır. Size ve evinize koruma sağlar.
Lavanta Yağının Faydaları
Lavanta Yağı Nasıl Kullanılabilir?

Cilt için kullanırken masaj yaparak, saç için kullanırken saç bakım yağının içine damlatılarak kullanılabilir.  Ayrıca saç için kullanımında hindistan cevizi yağı ile kullanımı yaygındır. Suyla karıştırılıp kalorifer peteği üzerine koyarak evde güzel bir atmosfer de yaratabilirsiniz. Solunum yolu için kaynar suya damlatılan 2-3 damla lavanta yağının solunması yeterli olacaktır.

Lavanta Yağını Kimler Kullanabilir?

Lavanta yağına veya kokuya alerjisi olmayan, akneye eğilimli ve hassas olmayan cilde sahip tüm bireyler kullanabilir.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.