Bir Tabak Yemeğin Barındırdıkları


Tabak

Bir Tabak Yemeğin Barındırdıkları

Her gün önümüze konan ve severek yediğimiz yemekler aslında bizim gördüğümüz gibi sadece bir tabak yemek değildir. Yemek beslenmek ve vücudun ihtiyacını karşılamak için elzem bir ihtiyaç olsa da sadece gıda gözüyle bakılmamalıdır.

Bir tabak yemek içerisinde siyasetten ekonomiye, uluslararası ilişkilerden tarihe, antropolojiden sosyolojiye pek çok ayrıntıyı ve disiplini barındırır. Önümüze getirilen bir tabak yemeği incelediğimizde içerisinde kullanılan malzemeler, pişirme teknikleri, kullanılan alet edevat incelendiğinde yerel tarih, dünya tarihi, ülkeler arasındaki etkileşim, ticaret ve ekonomik faaliyetler, sosyal durum gibi pek çok ayrıntı hakkında bilgi edinilebilmektedir.

Yemek aslında karın doyurmak değil bir tarihi, değişimleri ve pek çok ayrıntıyı farkında olmadan da olsa sindirmek demektir.

Yemekler zaman içerisinde ve bulunduğu coğrafyaya göre değişimler geçirir. Toplumlarda her besinin hazırlanış şekli farklılıklar gösterir hatta aynı coğrafyada aynı besin maddesinin kullanımı ve yemeklerin yapılış biçimi değişimler geçirerek günümüze gelmiştir. Örneğin çiğköfte orjinalinde hazırlaması uzun süren meşakkatli ve yorucu bir yemekken farklılıklar yapılarak günümüzde en çok sevilen fast food türlerinden biri haline gelmiştir.

Yemekler İnsanı Değiştirir Mi?

Beslenmek insanı ve aslında tüm canlıları değiştiren bir ihtiyaçtır. Yenilen bir gıda maddesi içerisinde bulunan mineral ve vitaminler kanımıza karışarak hormonlarımızı, karar verme mekanizmamızı kısacası tüm bünyemizi etkiler. Yani yediğimiz yemekler aslında bizi değiştirir. Örneğin bilim insanları tarafından araştırılmış ve ispatlanmış ‘çikolata mutlu eder’ teorisini ele aldığımızda bir parça çikolatanın serotonin hormonu salgılanmasını sağlayarak kendimizi daha mutlu ve huzurlu hissetmemizi sağladığını görmekteyiz.

Bu ve bunun gibi pek çok örnek verilebilir, özetle her gıda maddesi insan vücudunu ve beynini farklı şekillerde etkileyerek kişinin davranışlarına etki edebilir.

Yemek Uyarlamaları Neden Yapılır?

Farklı coğrafyalarda yapılan yemekler kültürlerarası değişime her zaman uğrar. Yemekle uğraşanlar farklı bir kültüre ait olan tadı gerek ekonomik gerekse damak tadı açısından kendi kültürlerine uyarlar. Örneğin cheesecake yapımında kullanılan orijinal peynir oldukça pahalı bir çeşittir ancak ekonomik olarak uygun olması nedeniyle ülkemizde labne peynir kullanılmaktadır.

Her coğrafyada insanların vücutlarının ihtiyacı olan besinler de farklılık gösterir. Bu nedenle doğu ile batı kuzey ile güney arasında aynı adla yapılan yemeklerin yapım teknikleri ve kullanılan malzemelerde değişiklik görülmesi normaldir.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.