Un ve Bakliyatın Böceklenmemesi için Naneli Sakız Kullanın


Un ve Bakliyatın Böceklenmemesi için

Un ve bakliyatın böceklenmemesi için size çok farklı öneriler önereceğiz. Çünkü havalar ısındı, böcekler mutfaklara dadandı.

En temiz mutfaklar, buğday bitleri tarafından istila edilmeye meyillidir ve kilerinize bir kez bitler musallat olduğunda, onlardan tamamen kurtulmak zor olabilir.

Buğday biti nedir?

Buğday biti, un, tahıl, pirinç, baklagiller ve fındık gibi gıdalarla beslenen küçük bir böcek türüdür. Böcekler yiyeceklerin içine yumurta bırakır. Daha sonra bu yumurtalar çatlar ve larvalar tamamen büyüyene kadar yiyeceğin geri kalanını yerler.

Buğday bitleri mağazadan satın aldığınız kuru gıdaların içinde evinize girebilir ya da evinizdeki duvar veya pencerelerdeki çatlak ve deliklerden girebilir. Bu böcekler esas olarak dış mekan yiyecekleri ve bitkileri ile beslenir ancak sıcağın olduğu her yerde yiyecek kaynakları ararlar.

un ve bakliyatın böceklenmemesi için

Evdeki buğday bitini önlemenin yolları nelerdir?

Un ve bakliyatın böceklenmemesi için aşağıdaki korunma yöntemlerini izlemelisiniz:

  • Satın alma, üretim tarihi ve saklama koşulları sırasında tüm tahılları kontrol edin.
  • Yumurtadan çıkıp yetişkin bir akar üretebilecek yumurtaları öldürmek için tahılı en az bir hafta dondurun.
  • İhtiyaç duyduğunuz kadar alın ve kısa sürede tüketin. Kilolarca tahıl alıp stoklamaya gerek yok.
  • Bakliyat ya da un stoklamanız gerekiyorsa, önce en eskisini, ardından en yenisini tüketin.
  • Buğday biti torbalara kolayca nüfuz ettiğinden, bakliyatları kağıt veya plastik torbalarda değil, cam, metal veya plastik hava geçirmez kaplarda saklayın.
  • Çatlakları kapatın ve rafları düzenli olarak temizleyin.

un ve bakliyatın böceklenmemesi için

Un ve bakliyatın böceklenmemesi için çeşitli yöntemler

Un ve bakliyatları sakladığınız kavanozlara naneli sakız, çıra, defne yaprağı, küçük karabiber poşetleri ve sarımsak koymak böcekleri bakliyatlardan uzak tutuyor.

Naneli sakızı bakliyatın içine koyarken dışındaki kağıdı çıkarmayın. Karabiber koyacaksanız da tane karabiberi küçük bir poşetin içine koyup bakliyatların içine koyun. Sarımsağı da baş halinde koymak işe yarayacaktır. Artık buğday bitleri sizin bakliyatlara ya da unlara yanaşmayı akıllarının ucundan bile geçiremeyecekler 🙂

E peki bu malzemelerin kokusu una ya da bakliyatlara sinmiyor mu? Böyle bir endişeniz varsa tüm bunları  kavanozların içine koymak yerine kavanozların durduğu dolaba koymak da işe yarıyor. (NOT: Pemmbe ekibi bu yöntemleri denedi ve kavanozu açınca içine koyduğumuz kokulu malzemenin kokusunun geldiğini ancak yemek yaptıktan sonra kokudan eser kalmadığını belirtti.)

Kap hava geçirmezdi, peki güveler oraya nasıl geldi?

Bazı durumlarda, böcek istilası, güveler veya bitler evinize dışarıdan gelir. Ancak, çoğu durumda, böcek yumurtaları satın aldığınızda zaten yiyeceğin içindedir.

Minik yumurtaları göremezsiniz ve yemeleri zararsızdır. Ancak, bakliyatları uzun süre bırakırsanız, yumurtalar sonunda çatlar ve larvalar yemeğinizi yer.

İstila edilen yiyecek hava geçirmez bir kapta değilse, başınız ciddi şekilde belaya girer. Yumurtadan çıkan böcekler kağıt ve plastik ambalajlardan kolayca kaçar ve daha sonra kilerinizdeki diğer tüm yiyecekleri istila eder.

Çiçek toprağı neden sineklenir? Engellemek için ne yapılır?

Evimi buğday biti bastı? Ne yapmalıyım?

Buğday bitinden kurtulmak zor ama imkansız değil. Bu sinir bozucu zararlıları ortadan kaldırmayı denemek için atabileceğiniz birkaç adım vardır:

  • Enfekte olmuş tahıllardan kurtulun. Buğday biti plastik ve kartona nüfuz edebilir, bu nedenle aynı raftaki diğer komşu tahıllara zarar verebileceğinden her şeyi dikkatlice kontrol edin.
  • Depoyu boşaltın, tahılları düzenli olarak kontrol edin ve istila edilmiş tahılları atın.
  • Rafları beyaz sirke ile silin.
  • Enfekte tahılın yerleştirildiği çöp torbalarından kurtulun.
  • Bu tür haşere için özel olarak formüle edilmiş bir böcek ilacı kullanın. İlaçlarken çocukları ve evcil hayvanları uzak tutmaya çalışın.

Hangi Gıdalar Daha Çabuk Böceklenir?

Kiler zararlıları hemen hemen tüm kuru yiyecekleri yerler. Bazı zararlılar, belirli yiyecek türlerini diğerlerine tercih eder.

Örneğin, kilerime musallat olan güvelerin un yemeyi tercih ettiğini fark ettim. Buna karşılık, bitler fasulyeyi daha çok seviyor gibiydi. İkisi de toz hindistan cevizi sütüme girmedi.

Ne tercih ederlerse etsinler kiler böcekleri bulabildikleri hemen hemen tüm kuru yiyeceklerle beslenirler:

Un, mısır unu ve kek karışımları
Pirinç ve tam tahıllar
Fasulye ve baklagiller
kahvaltılık gevrekler
Makarna
Kurabiyeler ve krakerler
Baharatlar ve otlar
Kurutulmuş meyve
Çikolata
Fındık
Çay
Süt tozu
Evcil Hayvan gıda
Tütün

Un ve bakliyatın böceklenmemesi için önerdiğimiz yöntemleri denerseniz kileriniz de siz de rahat edersiniz.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.