Hiç Zeytin Reçeli Yediniz mi? İşte Tarifi


zeytin reçeli

Hiç zeytin reçeli yemiş miydiniz? Zeytinin de reçeli mi olurmuş demeyin, oluyor. Hem de çok lezzetli. İşte tarifi.

Reçel deyince akla ilk olarak tatlı meyveler gelse de değişik tatlardan reçel yapmak da mümkün. Zeytin de bunlardan biri… Üstelik bir kere yapınca müptelası olup bırakamayacaksınız. Lezzeti neye benziyor diye sorarsanız biraz kestane şekerini andırıyor diyebiliriz.

Zeytin reçelinin en önemli adını zeytinin tuzunu giderme aşamasıdır. Bunun dışında yapımı gayet basit bir reçeldir diyebiliriz.
Bilmeniz gereken ikinci özellik de zeytin reçeli siyah zeytinden yapılmaz. Yeşil kokteyl zeytin ya da salamura zeytinden yapmak gerekir. Eğer salamura zeytin kullanıyorsanız tabii ki önce çekirdeğini çıkarmalısınız.

ZEYTİN REÇELİ TARİFİ

zeytin reçeli

GEREKLİ MALZEME

300 gram yeşil zeytin (koktely ya da salamura)

300 gram toz şeker

Yarım limon suyu

Birkaç adet karanfil

Portakal ya da limon kabuğu rendesi

 

 

Olur mu demeyin! Patlıcan, kivi, ceviz reçelleri ve dahası!

NASIL YAPILIR?

1. İlk olarak eğer salamura zeytin kullanıyorsanız çekirdeklerini, kokteyl yani içi dolgulu zeytin kullanıyorsanız içindeki kırmızı biberleri çıkarın. Ö
2. Zeytinleri boy suyla yıkayın ve tuzunun çıkması için birkaç saat suda bekletin.
3. Tuzunun tam çıkması için zeytinleri suda kaynatın. Bu işlemi tuzu iyice çıkana kadar birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir. Bu işlemi yaparken zeytinlerin büzüşmelerini engellemek ve renklerini korumak için kaynar sudan çıkar çıkmak soğuk hatta buzlu suya atmanız gerekir. Bu reçelde en önemli aşama budur. Zeytinlerin tuzu iyice çıkmazsa reçelin tadı bozuk olur.
4. Zeytinlerin tuzu bir yandan çıkarken diğer yandan da toz şekeri tencereye koyun ve üzerine geçecek kadar su ekleyip kaynatın.
5. Şeker ve su birleşip şerbet kıvamına gelince içine tuzları iyice çıkmış zeytinleri atın. Üzerine portakal kabuğu rendesi ve birkaç adet karanfil ekleyin.
6. Orta ateşte zeytinler yumuşayıp reçel kıvamı alana kadar kaynatın.
7. Tam ocaktan indirmeye yakın yarım limon sıkın. Bir iki taşım daha kaytanı ve ocaktan alın.
8. Zeytin reçeli hazır. Soğuduğu zaman kavanozlara alıp serin bir ortamda saklayın.

zeytin reçeli

Tuzlanmamış ham haldeki zeytinden zeytin reçeli yapılamaz mı?

Elbette yapılabilir. Ancak ham zeytinin çekirdeklerini çıkarmak daha zordur. Çekirdeği çıkarırken zeytinin şekli çok bozulur. İkincisi de acılığının giderilmesi gerekir. Bu kez zeytini acılığının giderilmesi için birkaç kez kaynatmak lazım gelir.

Önce haşlayıp sonra çekirdeğini çıkarsak olmaz mı?

Gerek salamura zeytin için gerekse ham zeytin için haşlayıp çekirdeğini çıkarmak daha kolay diye düşünebilirsiniz. Ancak zeytinin cinsine göre haşlayıp çekirdeğini çıkarmak işe yaramayabilir. Bu işlem için yağ miktarı daha az olan zeytinler uygundur.

Daha farklı tatlar elde etmek isteyenler kırmızı biberlerini çıkardıkları kokteyl zeytinlerin içlerine portakal kabuğu, ceviz, badem, vs. koyabilir.

Reçelin rengini kaybetmemesi ve hoş kokması için pişirme işleminin yüksek ısıda olmaması gerekir. Bu püf noktası tüm reçelleri yaparken geçerlidir.

Zeytin Reçeli Faydaları Nedir?

Reçel birçok faydayı üstünde barındıran bir yiyecektir. Dolayısıyla zeytinin faydaları zeytin reçelinde de bulunur. Hal böyle olunca zeytin reçeli osteoporozu, anti inflamatuar vasfıyla sayesinde alerjik reaksiyonları önlemeye yardım eder. Omega 3 yağ asidi, oleik asit ve linoleik yağ asitleri ile kolesterolü dengelerken kalp sağlığını da korur. Tansiyonu düşürür. Bağışıklık sistemini güçlendirirken oksidatif stres ve viral hastalıklara karşı da korur. İyi bir E vitamini, kalsiyum, demir, bakır ve antioksidan kaynağıdır. Selenyum ve çinko da ihtiva eder. Alzheimer gibi hastalıkların tesirini azaltır. Zeytindeki demir değerlidir, anemiye iyi gelir. Fertilite için faydalıdır. Afrodizyak kabul edilir. Oleonalik asit karaciğeri korur. Hafızayı kuvvetlenir. A vitamini ile gözleri ve retina tabakasını korurken yaşa bağlı göz hastalıklarına karşı da koruma sağlar.

Değişik reçeller: Ceviz Reçeli, Soğan reçeli, Süt reçeli, Yumurta reçeli, Domates reçeli, Kestane Reçeli, Patlıcan vs…

Zeytinin Faydaları

Zeytin, yağından salatasına kadar her lezzette şifa dağıtan bir besindir. Huzur ve bereketin simgesi olan zeytin ağacından alınan zeytinler, toplama dönemine göre yeşil ve siyah zeytin olarak sofralarda yer alır. Zeytinin kendisi de yağı da oldukça faydalı özelliklere sahiptir. Ayrıca zeytin yaprağı çayı da bitki çaylarınızdan biri olabilir.

Kahvaltıda tansiyon dengeleyen, öğünlerde yağ ihtiyacı karşılayan zeytinin faydaları listesini biraz daha açmaya ne dersiniz? Yediğiniz zeytinin size olan etkilerini merak ediyorsanız, bu satırlar size çok iyi gelecek! İşte merak ettiğiniz bilgilerle zeytin faydaları!


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.