Metabolizma Hızlandırmak İçin Ne Yapmalı?


metabolizma hızlandırmak için ne yapmalı ?

Hızlı metabolizma daha sağlıklı ve yağsız vücut demek, bu da zayıf olmak demektir.  Vücuda alınan besinlerin yakılma süreci anlamına gelen metabolizma, yavaş çalışması durumunda sindirim ve yağ yakımı süresini uzatır. Bu sebeple sağlık problemleri baş gösterir.

Her insanın metabolizma hızı cinsiyetine, yaşına, kas yoğunluğuna, vücudundaki yağ miktarına göre değişebilir. Az su içmek, uzun süre hareketsiz kalmak ve uyksuzuluk gibi bir çok sebep yavaş metabolizmaya sebep olur. Ancak bu durumu nasıl çözebileceğinizi biliyoruz.

1- Doğru Besin Seçimi

Size önereceğimiz besinler metabolizmanın hızına yönelik yararlara sahipler. Bunlar ;

Zencefil : Zencefil özellikle çay şeklinde tüketildiğinde yemeklerden sonra metabolizma hızını yaklaşık olarak % 25 oranında hızlandırdığı tespit edilmiştir. Zencefili pek çok farklı şekilde tüketerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Tarçın: Tarçının zayıflatmaya katkısı çoktur. Kan şekerini de düzenler. Açlığı bastıracaktır ve düzenli tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi sağlayacaktır. Ayrıca vücut sıcaklığını yükseltir bu da metabolizmayı hızlandıran bir etkiye sahiptir.

Lifli ve Proteinli Besinler : Posası fazla olan lifli yiyecekler sindirildikleri sırada daha fazla enerji harcanmasına neden olur. Bu yüzden metabolizmanın daha hızlı çalışır. Lifli besinler kabızlığı da engeller. Lif açısından zengin olan besinlere örnek olarak; elma, portakal, greyfurt, ıspanak, brokoli, kepekli tahıllar ve yulaf verilebilir.

Proteinlerin geç sindirilmesi, sindirim sisteminin daha yavaş çalışmasına neden olur. Bu durumda daha çok enerji harcarsınız ve metabolizmanız daha hızlı çalışmış olur. Metabolizma hızlandırıcı yiyecekler hindi, tavuk, balık gibi besinlerdir.

metabolizma hızlandırmak için ne yapmalı ?

2- Az Ama Sık Yiyin

Yemek yedikten sonra, sindirim sırasında vücut önemli miktarda enerji harcar. Sindirimden sonra ise metabolizma hızı yavaş yavaş düşmeye başlar. Metabolizma hızının devamlılığını sağlamak adına gün içinde 3 ana öğün yerine 4-5 ara öğün yiyebilirsiniz. Bu şekilde az kalorili yemeklerle uzun süreli tokluk hissi sağlayabilirsiniz.

3- Egzersiz Yapın

Nabzın yavaş yavaş yükselip vücudu çok zorlamayan egzersizler metabolizmanın hızlanmasına daha yöneliktir. Daha zorlayıcı ve aniden nabız yükselten egzersizler genelde kaslara odaklı insanlara önerilir. Daha uzun süreli ve ortalama nabızla yapılan egzersizlerin ise enerji kaynağı olarak yağı kullandığını ve fazla yağın vücuttan daha çabuk atılmasını sağladığını belirtmiş.

4- Çaylara Yönelin

Size bazı çay tarifleri vereceğiz ve bu metabolizmanıza rahat bir nefes aldıracak.

Naneli Yeşil Çay: 

Malzemeler:  Yeşil çay, taze nane yaprağı, birkaç limon dilimi. Yapılışı için 7 fincan yeşil çay demleyip biraz soğuduktan sonra, çayı bir kavanoza boşaltın. Karışıma bir avuç taze nane yaprağı ve birkaç limon dilimini de ekledikten sonra, hazırladığın kavanozu bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi sabahtan itibaren, bir hafta boyunca her gün 1 bardak için ve detoks etkisini yaşayın.

Baharat Çayı: 

Malzemeler: 1 fincan demleyecek miktarda yeşil çay, 1 çay kaşığı bal, 1 çay kaşığından daha az olacak şekilde kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı tarçın. Yapılışı için bir fincan yeşil çayı demledikten sonra içine, balı eklemelisin. Ardından kırmızı biber ve tarçını da ekleyerek çayını karıştırdıktan sonra, içime hazır!


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.