Ertesi Gün Hapı ile İlgili A’dan Z’ye Bilmeniz Gereken Her Şey


Hap

Günümüzde istenmeyen gebelikleri önlemek için kullanılan pek çok korunma yöntemi bulunuyor. Kondom, doğum kontrol hapları ve iğneleri, spiral gibi pek çok yöntem kişilerin tercihlerine bağlı olarak kullanılmaktadır. Ancak zaman zaman çeşitli aksilikler ortaya çıkarak kondomun yırtılması, spiralin kayması, korunmasız cinsel ilişki ve hatta hiç hoş bir durum olmayan tecavüz gibi sebeplerle gebelik oluşma ihtimali oluşuyor. Bu gibi acil durumlarda ise ertesi gün hapı devreye girerek istenmeyen gebelikleri büyük oranda engelliyor.

Eczanelerden reçetesiz olarak alınabilen bu haplar su ile yutularak kullanılır. Ertesi gün hapı önemli ve stratejik bir göreve sahip olsa da içerdiği yüksek oranda hormon sebebi ile sık sık kullanılmaması gereken bir ilaçtır. Bu nedenle nasıl ve ne zaman kullanılması gerektiğini detaylarıyla bilmek gerekir.

Ne Zaman Kullanılır?

Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişki sonrasındane kadar erken kullanılırsa o kadar koruyucu olacaktır. İlk 24 saat içerisinde %90 oranında koruyuculuğa sahip olan haplar, süre ilerledikçe başarı şansını kaybedebilir. Adına uygun olarak yaygınlaşan inancın aksine ilişkiden bir gün sonra değil hemen ardından da kullanılabilir.

Nasıl Kullanılır?

Kullanım şekli markadan markaya değişen hapların çoğu tek doz olarak alınırken iki doz halinde alınan markalarda bulunmaktadır. Bu nedenle hapı alırken eczacınızdan nasıl kullanmanız gerektiği konusunda bilgi almanız faydalı olacaktır.

Hapların aç ya da tok kullanım şartı bulunmamaktadır ancak tüm haplar gibi bol su ile birlikte yutulması uygundur.

Nasıl Koruma Sağlar?

Ertesi gün hapları çok yüksek oranda progesteron hormonu içerir. Sperm hücreleri kadın vücudunda yaklaşık 2 gün boyunca camlı kalır ve bu günler içerisinde yumurtlama gerçekleşirse döllenme olma ihtimali devam eder. Progesteron hormonu yumurtlamayı geciktirerek sperm ve yumurta hücresinin buluşmasını engeller.  

Eğer yumurta ile sperm hücresi buluşmuş ve döllenme gerçekleşmişse progesteron hormonu ile döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması engellenir ve gebeliğin önüne geçilmiş olur. 

Yan Etkisi Var mı?

Yüksek dozda hormon içerdiğinden dolayı bu hapların çeşitli yan etkileri görülebilir. Hormonal dengenin bozulması, adet gecikmesi, karın ağrısı, lekelenme ve bulantı gibi yan etkiler görülebilmektedir. 


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.