Aloe Vera Bitkisinin Bakımı ve Çoğaltılması


Aloe Vera bitkisinin bakımı

Antik Mısırlıların ‘Ölümsüzlük Bitkisi’, Kızılderililerin ise  ‘Cennetin Sihirli Değneği’ olarak adlandırdığı; faydası saymakla bitmeyen Aloe Vera bitkisinin bakımı evde yapılabilecek kadar basittir. Ev ortamında yetiştirilmesinin yanında tıbbi sektörde ve kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır.

Sivilcelerin ve güneş lekelerinin geçmesinde, yanığın tedavisinde büyük rol oynamasıyla da popülerdir. Hatta örnek vermek gerekirse; makyaj temizleyicisi, tıraş kremi, cilt yatıştırıcı buz küpü, yüz yıkama jeli, peeling ürünü, ağız kokusu için gargara, gece maskesi, kaş jeli, el dezenfektanı gibi kullanım alanlarında kullanılabilir.  Bütün bunların yanında doz aşımı ve fazla kullanım mide ağrılarına, yaşlılarda düzensiz kalp atışlarına ve halsizliğe neden olabilir.

Diyabete veya böbrek hastalığına sahip olanların, chron ve ülseratif kolit hastalarının, hamile ve emziren annelerin, çocukların Aloe Vera kullanmadan önce mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir.

Aloe Vera bitkisinin bakımı

Aloe Vera Bitkisi Nedir?

Aloe Vera, ikinci ismiyle Sarısabır, Afrika kökenli bir bitkidir. Zambakgillerden olup kaktüse benzer yapıdadır. Uzun, sivri ve dolgun yaprakları vardır. Bu yaprakların dolgun olmasını sağlayan içinde bulunan jelimsi maddedir. 12 farklı vitamin, 20 farklı mineral ve 18 farklı aminoasit içerdiği söylenen bu jelimsi yapı özellikle cilt sağlığına iyi gelmektedir. Aloe Vera jelinin faydalarından birkaçına değinirsek:

  • Böcek sokmalarına, egzamaya ve güne yanığına iyi gelir.
  • Akne tedavisinde kullanılır. Sivilce lekelerini geçirir.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Kolesterol seviyesini dengeler.
  • Radyasyonun etkilerini azaltır.
  • Sedef hastalığını iyileştirir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Laksatif etki yani bağırsağın boşaltım sürecini kolaylaştırıcı etki sağlar.
  • Enfeksiyon riskini ve cildin yaşlanmasını önler.
  • Kırışıklık karşıtıdır.
  • Ciltte peeling etkisi yapar.
  • Özellikle kuru ciltler için mükemmel bir nem kaynağıdır.
  • Saça bakım yapar, kabarmayı ve elektriklenmeyi engeller, kolay şekil aldırır.
  • Saç derisindeki kan akışını arttırdığı için saç dökülmelerini azaltır ve saçın uzamasını hızlandırır.
  • Kuru ve kaşıntılı saç derisini yatıştırır. Saçı yumuşatır.
  • Vücuttaki kolajen miktarını arttırır.

Aloe Vera bitkisinin bakımı

Aloe Vera Bitkisinin Bakımı Nasıldır?

Aloe Vera, güneşi sevmesine rağmen güneş ışığına doğrudan maruz kalmamalıdır, bu durum yapraklarının sararmasına ve veriminin düşmesine yol açar. Güneş alan aydınlık ortamda bulunması gelişimi açısından daha faydalıdır. Yaprakları zamanla güneş ışığının geldiği yöne yöneleceğinden belirli aralıklar saksısını kendi etrafında döndürmeniz yapraklarının eşit şekilde uzamasını sağlayacaktır.

Bulunduğu ortam minimum 10 derece olmalıdır. Bundan daha düşük sıcaklıklar onun için zararlıdır. Soğuktan çok çabuk etkilenir. Esintiyi sever ancak rüzgâr gibi şiddetli hava akımları ona zarar verir.  Bu yüzden konumlandırdığınız yerin iki pencere veya kapı arasında olmaması önemlidir.

Sulama ise Aloe Vera bitkisinin bakımı için önemli bir husustur. Suya çok ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Sulama yapılmadan önce parmağını toprağına bastırarak nemini kontrol etmeli, eğer hiç nemlenmiyorsa sulamalısınız. Mevsime göre sulama sıklığı değişmeli, kışın ayda 3-4 kere sulanırken yaz aylarında haftada 2-3 kere sulanmalıdır.

ütülemeden ütülü gibi

Her sulamanızda aynı miktarda su vermeniz daha faydalıdır. Aşırı klor içerdiği için çeşme suyunun kullanılması önerilmemektedir. Sulamanın önemli bir kısmı da nasıl yapıldığıdır. Sulama yapılırken kesinlikle yapraklarına su dökülmemeli, sadece toprağı sulanmalıdır. Aksi takdirde yaprakları çürüme riskiyle karşı karşıya kalır.

Gübreleme kış aylarında yapılmamalıdır. Nisan-Eylül ayları arasında gübre sulandırılarak toprağına karıştırabilir ve bu işlemi ayda iki kere yapabilirsiniz.

ütülemeden ütülü gibi

Aloe Vera bitkisinin saksısı; drenajlı ve delikli olmalıdır. Fazla suyunun akacağı bir tablasının olması suyu sevmeyen bir bitki olduğu için önemlidir. Böylece tablaya biriken fazla suyu dökerek köklerinin çürümesini engellemiş olursunuz. Saksı değişimi için en ideal zaman Nisan ayıdır. Aleo Vera’nın büyümesini kolaylaştırmak için her değişimde saksının bir boy büyüğüne almak doğru olandır. Bu değişim yılda bir veya iki yılda bir yapılabilir. Yeni saksısına yerleştirirken köklerine zarar vermemeye özen göstermelisiniz.

ütülemeden ütülü gibi

 Aloe Vera Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Saksıda yetiştirilen birçok ev bitkisi gibi genellikle kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılır. Aloe Vera bitkisinin bakımı sonucu iyi olursa kök diplerinden veya yakınlarından yeni Aloe Vera bitkisi oluşur. Oluşumunun tamamlanması beklendikten sonra bu yeni bitki özellikle saksı değişimi dönemi geldiğinde ana bitkiden ayrılarak yeni bir saksıya dikilmelidir.

Oluşumunun tamamlandığını yaprak boyundan anlayabilirsiniz. Tamamlandığını yaprak boyu gösterir, en az 10-15 cm olmalıdır. Bütün bunlara dikkat ettikten sonra işlemi gerçekleştirirseniz yeni bir Aloe Vera elde etmiş olursunuz.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.