Ağız Yarası Yaşam Kalitenizi Düşürmesin


Ağız Yarası Yaşam Kalitenizi Düşürmesin

Vücudumuzda sağlığımız ve estetik görüntümüz açısında büyük önem taşıyan ağzımız, oluşan yaralar sonucunda yaşam kalitemizi oldukça düşürmektedir. Ağız yaralarının bir ağrılı ve iltihaplı olan durumlarına ise aft denir. Bu yaralar mevsimsel olarak çıkabileceği gibi yetersiz beslenme sonucunda da ortaya çıkabilir. Dudağımızın veya yanağımızın içinde küçük kesiler şeklinde görülmektedir. Bu da bizim yemek yememizi ve bir şeyler içmemizi oldukça zorlaştırır. Peki, ama bu ağız yarası neden oluşur? Belirtileri nedir?, Ne yaparsak geçer? Sorularının cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

ütülemeden ütülü gibi

Ağız Yarası Nedir?

Ağız yarası; dudağımızın ve yanağımızın iç kısımlarında, diş etlerinde bazen de dilimizde görülebilen mukozal hasarlardır. Bu yaralar uçuk gibi virüslere, sert besinlere ya da bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hemen hemen her insanda görülebilen bu yaralar bir tedavi uygulamasanız bile birkaç gün içinde kendiliğinden geçecektir. Ancak bu yaralar kendiliğinden geçip yakın zaman içerisinde tekrardan ortaya çıkıyorsa bunu altında başka bir sebebin olacağını düşünüp bir uzmana gözükmeniz gerekmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda yetersiz ağız bakımından dolayı bu yaralara sık rastlanabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda ise ağız yarası kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir.

Ağız Yaralarının Belirtileri

Ağız yarası 1-2 gün içinde ortaya çıkar ve yine hızlı bir şekilde iyileşip kendiliğinden geçer. Bu süre içinde ise belli belirtiler görülmektedir.

  • Ağzınızın içerisinde kızarıklıklar
  • Yara bölgesinde iltihaplanma görülmeye başlanması
  • Yaranın olduğu yerde ağrı, hassasiyet ve nadirde olsa görülen şişkinlik
  • Ciddi ağız yaralarında çiğneme de güçlük çekme
  • Diş fırçalarken canınızın yanması
  • Ateş
  • İltihabın boğaza inmesi ve bu bağlı olarak boğaz ağrısı
  • Çiğneme zorluğu nedeniyle iştah azalması

ütülemeden ütülü gibi

Ağız Yarasının Ortaya Çıkma Nedenleri

Ağız yarası, bazen psikolojik bazen de strese bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunun dışında ortaya çıkmasında farkında olmadığınız nedenler olabilmektedir. Ağız yaralarının ortaya çıkmasına neden olabilecek etmenler şunlardır:

  • Aileden gelen genetik hastalıklar
  • Vücudunuzdaki vitamin ve minarellerin eksilmesi
  • İlaç kullanımı
  • Besinlere veya ilaçlara karşı olan alerjiler
  • Vücuttaki hormonal değişiklikler
  • Ağız bakımını ve temizliğini yetersiz bir şekilde yapmanız
  • Aşırı soğuk veya aşırı sıcak içecekler tüketmeniz. Bu durum en çok diş etlerinizi etkilemektedir.
  • Aşırı sigara tüketimi
  • Diş ve diş etlerinizde görülen yapısal bozukluklar
  • Bağışıklık sisteminizin zayıf olması
  • Sert ve ağzı çizebilecek besinlerin tüketilmesi
  • Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar

Ağız yaralarının oluşmasında en çok rol oynayan etmenlerdir. Bunlara dikkat ederek ağız yarasının önüne geçebilirsiniz.

ütülemeden ütülü gibi

Ağız Yaralarının Çeşitleri Nelerdir?

Ağız yaralarının belli başlı çeşitleri vardır. Bu yaralar farklı şekillerde görülebilir ve farklı hastalıkların habercisi olabilir.

Uçuk: Genel olarak bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkan bir virüs türüdür. Dudakta ya da dudak kenarlarında ortaya çıkar.

Aft: Üstü beyaz kenarı kızarıklık şeklinde görülen yaralardır. Çoğunlukla ağız içinde görülmektedir.

Pamukçuk: Bir mantar türünün oluşturduğu yaralardır. Yumuşak ve ağrısızdır. Çoğunlukla bebeklerde, takma diş kullanan bireylerde ve bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde görülmektedir.

ütülemeden ütülü gibi

Ağız Yarasını Tedavi Edecek Doğal Yöntemler

Ağız yarası çoğunlukla doğal maddelerle gargara yapılarak iyileştirilir. Herhangi bir ilaç kullanmadan evinizde tamamen doğal bir biçimde ağız yaralarınızı tedavi edebilirsiniz. Eğer ağız yaralarınız doğal yöntemlerle iyileşmeyecek düzeydeyse o zaman antibiyotikler ile yaranın iltihabı kurutularak tedavisi sağlanır. Dudağınız çıkan uçukları tedavi etmek içinse uçuk kremi kullanabilirsiniz.

  1. Karbonat: Karbonat ağrılarınızı hafifleterek ağızda oluşan yaraların iyileştirilmesinde kullanılır. Kadınlar tarafından en çok kullanılan doğal maddedir. Bir çay kaşığı karbonatı ılık su yardımıyla karıştırın ve macun kıvamına getirin. Oluşan macunu yaranın olduğu bölgeye sürün ve bir süre bekledikten sonra ağzınızı su ile çalkalayın.
  2. Tuz: Tuzlu su ile gargara yaparak yaralarınızdan kurtulabilirsiniz. Özellikle aft tedavisinde pek çok kişi tuzlu su kullanmaktadır.
  3. Hindistan cevizi yağı: Eski zamanlardan beri kullanılan bu yağ, ağız yaralarının tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Susam yağı ya da başka yenilebilir yağlarla karıştıracağınız hindistan cevizi yağını gargara yaparak ağzınızdaki yaralardan kurtulabilirsiniz.
  4. Ada Çayı: Ada çayı eski çağlardan beri bir mikrop öldürücü olarak bilinmektedir. Bu yüzden ağız yaralarının tedavisinde sıklıkla kullanılır. Ada çayını sıcak suda demleyin. Daha sonra bu çayla ister gargara yapın isterseniz de ağzınızda bir miktar tuttuktan sonra için. Nasıl kullanacağınız tamamen size kalmıştır.

 Ağız yarası yaptığınız bu yöntemlerle geçmiyorsa ya da kendisini sürekli olarak tekrarlıyorsa bunun altında ciddi hastalıklar yatıyor olabilir. Bu yüzden böyle bir durumla karşılaştığınızda bir diş hekiminden ya da KBB’den randevu alarak hastalığın nedenini araştırın.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.