Sukulent Nedir, Nasıl Bir Bitkidir?


Sukulent

Sukulent, özü ve suyu olan anlamına gelmekte olan bir kelimedir. Birden fazla çeşidi vardır. Sukulentler uzun ömürlüdür çünkü yaprak ve gövdelerine su toplayabilirler. Minicik yapraklarında bulunan tüyler sayesinde de buharlaşma yavaşlar ve su tutmada zorlanmazlar. Bu yüzden de sık sulamaya ihtiyaç duymadan yetiştirilebilirler. Kaktüs ile karıştırılmamalıdır. Her sukulent bir kaktüs değildir. Sukulentlerin en çok tercih edilme sebebi hem bakımı kolaydır hem de kusursuz güzelliklerinin olmasıdır. Son zamanlarda oldukça yaygın olan sukulentlerin bizim ülkemizde en yaygın olanı aloe vera çeşididir. Cilt sağlığında da büyük faydalarından ötürü yapraklarının içindeki jeller kullanılır. Bu da bir diğer tercih edilme sebebidir.

Sukulent Dikimi ve Bakımı

Sukulentleriniz için öncelikle uygun saksıyı seçmeniz gerekmektedir. Saksının boyutu sukulentin boyutu ile orantılı olmalıdır. Kök ve gövdeyi kapatacak kadar toprak koyduğunuz takdirde sukulentinizi toprağa yerleştirebilirsiniz. Ayrıca köklerin çürümemesi için de hava almadığından emin olmalısınız. Toprakla köklerin çevresini iyice çevirmelisiniz. Sukulentiniz 2 hafta içerisinde kök salarak yaprak açmaya başlayacaktır. Saksınızın da altında giderinin olması, toprakta su birikimini önleyeceği için daha sağlıklı bir bakım sunacaktır. Sukulentinizi sıcaklarda 10 güne bir soğuklarda ise 20-30 güne bir sulamanız yeterlidir. Direkt güneş ışığı almayan bir ortamda toprağını başka topraklarla değiştirmeden rahatlıkla sukulent yetiştirebilirsiniz.

Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Sukulent bitkiler arasında belki de çoğaltılması en kolay olanıdır. Kök salması oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşir ve toprağa çok kolay tutunur. Sukulent çoğaltma işlemi yapmadan önce alt yaprakları gövde açıkta kalacak şekilde koparmalısınız. Daha sonra üst kısmında yapraklar kalan sukulentinizi gövdesinden makasla kesmelisiniz. Sukulentinizden kopardığınız yaprakları 1 gün boyunca nemli sukulent toprağı üzerinde bırakabilirsiniz. 2 hafta gibi kısa bir süre içerisinde yaprakların kopardığınız kısımlarından minik yapraklar çıktığını görebilirsiniz. Zamanla kopardığınız büyük yaprak çürüyecek ve yerini minik yapraklara bırakacaktır. Daha sonra yeni bir saksıya bu minik çiçekleri ekebilirsiniz ama su vermeden önce 24 saat boyunca toprağa tutunmalarını beklemelisiniz. Kestiğiniz sukulent gövdesini de sulamaya devam ettiğiniz takdirde yeniden yeşerip yapraklar açtığını görebilirsiniz.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.