Sık Görülen Kadın Hastalıkları ve Korunma Yolları


Sık görülen kadın hastalıkları

Hastalıklar, insanların sağlıklarını ve yaşamlarını direkt olarak etkiler. Kadın ve erkeklerin sağlıklarının bozulmasına neden olan çok farklı hastalıklar vardır. Bunlardan bazıları ise sadece kadınlarda vardır. Bunlara ise kadın hastalıkları olarak isimlendiriliyor. Sık görülen kadın hastalıkları için erken teşhis, yaşam kalitesi ve süresi acısından kadınların hayatını kurtarır.

Buna rağmen bazı ciddi hastalıklar kadınlar tarafından aldırış edilmiyor. Oysa düzensiz adet, şiddetli adet ağrıları, karın şişlikleri gibi belirtiler çeşitli jinekolojik kanserlerin sinyalini verebiliyor.

Sık görülen kadın hastalıklarının bazıları diğerlerine göre daha önemsiz ve tedavisinin derece basittir. Fakat bazıları ise tam tersi bir durum söz konusudur. Bu tür rahatsızlıkların tedavisi uzun bir süreç sonunda gerçekleşir.

Sık görülen kadın hastalıkları

Bu yüzden kadınlar:

  • “önemsiz veya hep oluyor geçer”,
  • “benim de oldu sana da bir şey olmaz”,
  • “ben doktora gittim hiçbir şey demedi” dememelidirler.

Bu tarz belirtiler yaşadığınızda hemen en yakın hastaneye gidip bir jinekologdan ve kadın doğum doktorlarından randevu alın. Bu sayede sık görülen kadın hastalıklarına önlem almış olursunuz. Unutmayın ki görmezden geldiğiniz belirtiler ilerleyen dönemlerde daha ciddi sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

Sık görülen kadın hastalıkları:

  1. İnfertilite (kısırlık)
  2. Miyom
  3. Dismenore
  4. Hpv enfeksiyonu
  5. Yumurtalık (over) kistleri
  6. Premenstürel sendrom (PSM)
  7. Endrometriozis
  8. Cinsel ilişki sonrası kanama
  9. Sık idrara çıkma
  10. İdrar kaçırma

Sık görülen kadın hastalıkları

A)     İnfertilite

Bir kadın için en mutsuz edici durumlardan birisi olan çocuk sahibi olamamaktır. İnterfalite, kısırlık anlamına gelen bir rahatsızlıktır. Sık görülen kadın hastalıkları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Günümüzde kadınların %15’inde bulunmaktadır.  Kısırlığı bulunan kadınların önemli bir kısmını tedavisi mümkün olmasına rağmen, bazı durumlarda tedavi mümkün değil.

İnterfalite, bir çiftin düzenli olarak ilişkiye girmesine rağmen çocuklarının olmaması durumudur. Bu hastalığın teşhisinin konması için bazen 1 yıl gibi kısa bir sürede olurken bazen 1 yıldan daha uzun sürebiliyor. İlk olarak kadınlarda yumurtalık, rahim ve tüpleri inceleniyor.

Tüp tıkanıklığı kısırlığın en çok karşılaşılan sebeplerinden yumurtanın sağlıklı bir şekilde üretilmemesi hormon seviyedeki farklılıklar embriyonun rahime tutunamaması diğer kısırlık nedenlerindendir.

İnterfalite tedavisi için ilaçlar, kremler, cerrahi operasıylalar ve benzeri yöntemler kullanılır. Eğer kısırlık giderilmiyorsa aşılama ve tüp bebek gibi yöntemler kullanılarak kadınların gebe kalması sağlanır.

ütülemeden ütülü gibi

B)     Miyom

Sık görülen kadın hastalıkları içinde kadın doğum hastalıkları arasında yer alan miyom, 40 yaş ve üzerindeki kadınların %32 de görülür.

Rahim kasında bulunan tümörlere miyom denir. Miyomlar kendini belli etmez. Kadınlar bunu anlamazlar. Bunların belirtileri vajina kanaması, ağrılı adet görülmesi, gebelikte düşüklük, sık idrara çıkma bibi rahatsızlıklar varsa miyom olabilir. Miyom tedavisi cerrahi yöntemlerle giderilir daha sonra ise doktor kontrolleriyle bu sorunu göz altına alabilirsiniz.

C)     Dismenore

Diğer bir adıyla adet ağrısı olarak bilinir. En sık görülen kadın hastalıklarından bir tanesidir. Adet sancısının şiddeti her kadında farklılık gösterir. Bazı kadınlarda hiç ağrı olmadığı gibi bazı kadınlarda ise şiddeti giderek artar. Hatta yataktan çıkamayan, yemek yiyemeyen, okuldan işten eve dönmek zorunda kalan kadınlar bulunmaktadır.

Adet ağrısı kasıklara, bele, sırta bacaklara vurabilen ağrıdır. Bu ağrıların sebepleri hormonla ilgili olabileceği gibi stres sıkıntı da sebep oluyor. Ama giderek artan ağrılar ise altında yatan patolojik bir rahatsızlık olabiliyor. Mesela yumurtalık kanseri, over kistler, rahim ağzında darlık, yumurtalık tüplerde enfeksiyon olabilir.

Başlardaki sakıncalı olmayan ağrılar içinse ayak altına sıcak su torbası karnına sıcak su torbası koyarak bu ağrıları hafifletebilirsiniz.

ütülemeden ütülü gibi

D)     Hpv Enfeksiyonu

Hpv cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Hpv virüsünün insan vücudun bulaştıktan sonra hemen açığa çıkan bir virüs değildir. Kuluçka suresinden kaynaklanıyor bu süre bazen 5 yıl sürerken bazen birkaç ay içerisinde belli oluyor.

Genel olarak sık görülen kadın hastalıkları, kadınların hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden sizi rahatsız eden belirtiler ile karşılaştığınızda uzman bir doktora başvurmanız oldukça önemli. Çünkü bu sayede erken teşhis ve tedavi ile yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.

Karşılaştığınız belirtileri küçümsemeyin. Doğru ve etkili bir tedavi ile en zorlu hastalıkların bile üstesinden gelebilirsiniz. Önemli olan sağlığınızı ön planda tutmak ve elbette bedeninize kıymet vermektir. Sık görülen kadın hastalıkları ve bu hastalıklardan korunmak için daima kendi bedeninizi dinlemeli ve sağlıklı bir yaşam sürdürmelisiniz.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.