Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı?


Ramazanda kilo almamak için ne yapmalı, ne yemeli, ne yememeli

Ramazan ayında insanlar sanıldığının aksine kilo alırlar. Uzun süreli açlık sonrasında, birdenbire ve çok yemek yemek bunun en büyük sebebidir. Peki bunu önlemek için ne yapmalı?

2019 yılının Ramazan ayı 6 Mayıs’ta başladı. İlk teravihi 5 Mayıs’ta kılan Müslümanlar, yine aynı gece yani 5 Mayıs’ta ilk sahurlarına kalktı. 6 Haziran Perşembe günü yani Arefe günü oruçlarını da tuttuktan sonra  7  Haziran günü Bayramı kutlayacaklar. Ancak hükümet 1 Haziran  – 9 Haziran günlerini tatil olarak ilan etti. Böylelikle Ramazan Bayramı tatili 9 gün oldu.

Peki Ramazan ayında nasıl beslenmeli?

SAHURA KALKMAYI İHMAL ETMEYİN

Ramazan ayında öğün sayısı 2’ye düşer. 2 öğün yemek yemek aslında normal bir kişiyi gün boyu idare edebilir. Ancak çoğu insan gece kalkmaya üşendiği için sahuru atlar ve vücudunu yaklaşık 18-20 saat aç bırakır. Bu durumda metobolizma yavaşlar, halsizlik, baş ağrısı, sürekli uyuma isteği ortaya çıkar. O yüzden sahuru atlamamak gerekir.

montignac diyeti

SAHURDA NE YEMELİ?

Sahur bizi gün boyu tok tutması gereken öğün olduğuna göre yiyeceklere dikkat etmek gerekiyor. Sahurda kahvaltı yapmak en iyisidir. Yumurta en çok tok tutan ve en faydalı protein kaynaklarından besinlerden biridir. Aynı şekilde peynir, ceviz, fındık (kavrulmamış), badem (kavrulmamış), yeşillik ve süt de sahurda yenildiğinde sizi tok tutacaktır. Sahurda tam tahıllı ekmek de yiyebilirsiniz. Kabızlık riskini en aza indirmek için de 2 tane kuru kayısı yiyebilirsiniz.

İFTARDA NE YENMELİ?

İftara su ile başlayıp ardından 2 hurma, 2 kuru kayısı veya birkaç zeytin gibi küçük bir atıştırmalıkla devam etmek en iyisidir.
Yemeğe çorba ile başlanmalı ve çorba bittikten sonra 5 dakika ara verilmeli.
Ana yemek olarak ızgara, haşlama et, tavuk, balık ve yanında yoğurt, ayran, cacık tüketilmeli.
Bol bol çiğ yeşillik tüketilmeli.0
Ekmek olarak tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli. O da sadece iki dilim olacak şekilde… Pide yemek istiyorsanız, bir pidenin sekizde birini yiyebilirsiniz.
Tatlı tüketimine dikkat edilmeli. İlla da tatlı yemek istiyorsanız, haftada en fazla iki kez olmak şartıyla, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli.

montignac diyeti

İFTAR İLE SAHUR ARASINDA NE YENMELİ? İÇİLMELİ?

İftarla sahur arasında bol bol sıvı tüketmekte fayda var. Ancak çok fazla çay, kahve içmek ertesi gün susuz kalmanıza neden olur. Bu yüzden sahura kadar en az 12-14 bardak su içmeye dikkat edin.

Her iki öğünde de yavaş yavaş yemeye dikkat edin.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.