Vejetaryenler Beslenme Konusunda Nelere Dikkat Etmeli?


vejetaryenler beslenme

Vejetaryen beslenme, bitkisel kaynaklı besinlerin tüketildiği, hayvansal kaynaklı besinlerin az veya hiç olmadığı bir türdür. Vejetaryen bir beslenme, doğru besin önerileri ile desteklenirse sağlık için oldukça yararlı olur ve uygulanması daha kolay hale gelir.

Kimyasal Şeker Unutulmalı

Şeker, reçel,  ve gazlı içecekler gibi ürünlerle beyaz tahıl ürünleri, nişasta ve nişastalı besinlerin fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Bal,pekmez ve tahin, diğer şeker ve tatlılara kıyasla tercih edilebilir.

Bol Sıvı Tüketilmeli

Herkes için bol sıvı tüketmek yararlıdır. Çay ve kahve yemekten bir saat önce veya bir saat sonra tüketilmelidir. Yeterli su ve sıvı tüketimine dikkat edilmelidir.

Gerektiğinde Uzman Kontrolüne Başvurulmalı

Vejetaryenliğin türüne bağlı olarak bazı vitamin ve minerallerde yetersiz alım olabilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda doktor ve diyetisyen kontrolünde vitamin ve mineral haplarıyla desteklenmelidir.

 

vejetaryenler beslenme

 

Bitkisel Proteini En İyi Sağlama Yolları

Vücudun protein, lif ve vitamin ihtiyacını karşılamak için doğru kaynaklar tercih edebilirsiniz. Kurubaklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut, barbunya, börülce, soya), yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, susam, çekirdek türleri), zeytin, sıvı yağlar ile tahıllar (pirinç, esmer pirinç, bulgur, makarna, erişte, kuskus, şehriye, mısır, yulaf, çavdar tam tahıllı ürünler, karabuğday, kinoa) sebze ve meyvelerden yeterince tüketilmesi gerekmektedir.

Kurubaklagiller ve soya fasulyesinde bulunan proteinin sindirimini engelleyen maddelerin yok edilmesi için pişirme kurallarına dikkat etmek gerekir. Etsiz pişirilen kurubaklagiller, pilav çeşitleri ve salata ile desteklenmelidir.

Çeşitlilik Atlanmamalı

Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için besin öğelerini içeren değişik gıdaların her gün tüketilmesi gerekmektedir. Yani besin çeşitliliğinin sağlanması son derece önemlidir. Aksi takdirde bir çok sorunla yüzleşilmesi gerekir. Vitamin eksikliği, demir eksikliği ve halsizlik gibi…

Süt ürünleri ve yumurta için alternatif besinler

Hayvansal süt ürünleri yerine koyabileceğiniz bir çok alternatif var. Soya, badem, pirinç, hindistan cevizi ve fındık sütleri buna örnektir. Peynir ve yumurta yerine ise soyadan yapılmış besinler tercih edilebilir.

 


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.