Siklamen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?


siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır

Hem evlerin hem de ofislerin vazgeçilmez çiçeğidir siklamen. Fuşya, pembe-beyaz, beyaz ve kırmızı renkte olan siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Kendisine ters lale de denir, buhurumeryem, tavşankulağı gibi isimlerle de anılır. Bu güzeller güzeli çiçek çuhaçiçeğigiller familyasının bir üyesidir. Doğal yetişme alanı kayalık ve ormanlardır. Yani zoru sever. Dayanıklıdır. Bakımı kolaydır. O yüzden de evlerin en çok tercih edilen çiçekleri arasındadır.

SİKLAMEN ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

En çok pembe, fuşya, pembe-beyaz, beyaz ve kırmızı renkte çiçek açan siklamenin bakımı zor değildir. Yeter ki rüzgara maruz bırakmayın. Cam önü, kapı aralığı gibi rüzgarlı yerleri sevmez, hemen yapraklarını döker. Direkt gün ışığından da hoşlanmaz. Tül arkasından ışık alacak yerlere koyabilirsiniz. Ama karanlığa bakan taraflarını haftada 1 ışığa doğru çevirmeniz gerekir. Çünkü karanlığı da sevmez.

ıslak mendilin asla kullanılmaması gereken 7 yer NE KADAR SULANMALI?

Siklamen kış aylarında haftada 1 kere, yaz aylarında da haftada 2 kere sulanırsa yeterlidir. Ancak sulama suyunun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmek gerekir. Üstten sulama yapılmalı. Sularken dikkat etmemiz gereken şey toprağı kurudukça su verilmesidir. Toprağına elinizi batırın, ıslaksa sulamayın.

NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Siklamen eylül sonu ve nisan başı çiçek vermeye başlar. Yaz mevsimi hissedildikçe siklamenlerin dinlenme mevsimi başlar. Yaz sonuna doğru yeniden çiçeklenir.

SİKLAMEN NASIL BUDANIR?

Siklamenin çiçekleri uzun süre dökülmez. Dökülünce solan yaprak ve çiçekleri keserek budayın ve budanan bölgeye hava girmesini engellemek için orayı mumla kapatın.

SİKLAMENİN TOPRAĞI NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMELİ?

Siklamen çiçeğinin toprak değişimi Nisan-Mayıs aylarından yapılmalıdır. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir.

ıslak mendilin asla kullanılmaması gereken 7 yer

SİKLAMENE NELER ZARARLIDIR?

1 – Bitkinin aşırı derecede sulanması
2 – Bitkinin saksı deliklerinin kapalı olması ve suyun deliklerden tabağına çıkmaması
3 – Hastalanmış bitkinin diğer bitkilere yakın olması
4 – Toprağının kalitesiz olması veya vitaminin yetersiz kalması
5 – Bitkinin yapraklarında oluşan hastalıklar ve mantarlar, sinek, solucan veya yapışkan gibi pamuksu hastalıklar bitkimize zarar vermektedir.
Bu gibi hastalıkları ve haşereleri bitkimizde gördüğümüzde, ziraat ilaçları satan firmalardan bitkimizden bir yaprak veya toprak götürerek oluşan hastalıkları göre ona uygun ilaçları alıp kullanma kılavuzuna uyarak kullanınız.

SİKLAMEN NASIL ÇOĞALTILIR?

Siklamen çiçeğinin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir. Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur. Bu yeni bitkileri alıp ufak bir saksıya dikilerek yeni Açelya çiçekleri oluşturabilirsiniz.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.