Sık Sık Karnınız mı Ağrıyor? Endometriozis Olabilirsiniz!


endometriozis

Kadınların yüzde 10’u endometriozis hastası. Adı çok bilinmese de endometriozis tedavi edilmediğinde kısırlığa kadar yol açan bir hastalık…

Karın ağrısı kadınların en büyük çilesi… Adet günlerinde ya da ayakları üşütünce hemen karınlar ağrımaya başlar. O günler battaniyeye sarılı geçer. Acıyı unutmak için dizi izlenir, çikolata yenir, bol bol ağrı kesici alınır. Bir kadın olarak karnımızın ağrıması bizim için rutindir. O yüzden pek de önemsemeyiz. Ancak sık sık karın ağrısı yaşıyorsanız altında daha ciddi sorunlar olabilir. Endometriozis de bunlardan biri…

Rahim içindeki endometrium denilen dokunun, batın içinde başka dokulara yerleşmesine endometriozis deniyor. Ya da daha anlaşılır bir dille anlatacak olursak adet kanamasının rahim dışında başka yerlere yerleşmesi diyebiliriz.

Kesin nedeni tam olarak bilinmese de, endometriozise adet kanamaları sırasında rahim içindeki dokuların kadının tüplerinden geçerek karın boşluğuna yerleşmesi ve burada gelişimini sürdürmesinin neden olduğu sanılıyor. Bağışıklık sisteminin de anomaliye izin verecek şekilde normalden farklılık gösterdiği düşünülüyor.

Kadınların yüzde 10’unda görülen endometriozis hastalığı oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Ama çoğu kadın bunu bilmez. Bu doku karın içindeki organlarda (yumurtalık, rahim kanalı, karın iç zarı, bağırsaklar, idrar kesesi) bulunabildiği gibi karın dışında (vagina, göbek) da bulunabilir.

Endometriozis şiddetli adet sancılarına, sürekli kasık ağrısına ya da ileriki dönemlerde kısırlık (infertilite) gibi bazı problemlere yol açar. Kadının yumurtalıklarında endometriozis oluşması durumunda bazen kistler (çikolata kistleri) oluşabilir ve bunlar eğer çok büyürlerse ciddi problemlere yol açabilirler.

Annede ya da başka bir akrabada endometriozis görülmesi sizde de görülme ihtimalini artırır.

Endometriozis belirtileri nelerdir?

Adet ağrısı: Yıllar içinde adet sancılarınız gittikçe kötüleşebilir veya biraz daha erken başlayabilir.
Bağırsak ve mesane sorunları: Bağırsak krampları, kabızlık, ishal, işerken ağrıyı veya daha sık sık tuvalete gitmek zorunda kalırsınız.
Cinsel ilişki sırasında ağrı: Endometriozis, cinsel ilişki sırasında veya hemen sonrasında karnın derinliklerinde ağrıya neden olabilir, çünkü uterus astarının parçaları, rektum ile uterus arasında veya mesane ile uterus arasında yumurtalıklara girebilir.
Kısırlık: Endometriozis hamile kalmakta güçlük çeken on kadından üçünün kısırlık nedenidir.
Yorgunluk: Bu hastalığa sahip olan oldukça fazla kadın da yorgunluktan muzdarip.
Bel ağrısı: Karnınızdaki ağrı belinize, sırtınıza yayılabilir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Uygulanan tedavilerin amacı ağrıyı gidermek ve kısırlığı ortadan kaldırıp gebe kalmayı sağlamaktır. Bu amaçla değişik tıbbi ve cerrahi tedaviler uygulanabilir. Tıbbi tedaviler ağrı kesmenin dışında, endometriozisin östrojene (kadınlık hormonuna) bağımlı bir hastalık olması prensibine dayanır. Hamilelik ve menopoz endometriozis oluşumunu engelleyen iki doğal durumdur. Hormonal tedavilerde amaç aslında bu iki doğal durumu taklit etmektir. Her iki durumda da rahim iç zarı üzerindeki östrojen hormonu etkisi ortadan kalkacağından yanlış yerde yerleşmiş olan dokunun da baskılanması beklenir. Öncelikle tıbbi tedavilerle sorunlar giderilmeye çalışılmalı ancak eğer büyük çikolata kistleri ya da tıbbi tedaviyle giderilemeyen ağrı gibi sorunlar varsa cerrahi tedavi düşünülmelidir.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.