Sigarayı En Çabuk Nasıl Bırakabilirim? Biliminsanları Cevap Verdi


sigarayı en çabuk nasıl bırakabilirim

Sigarayı bırakmak gerçekten çok zor ve zahmetli bir süreç. Sigarayı en çabuk nasıl bırakabilirim diye merak ediyorsanız, bilimadamları cevap verdi.

Sigara içen bir insan hayatı boyunca en az bir kez sigarayı bırakmayı deniyor. Bazıları başarılı oluyor. Maalesef çoğu da başarısız? Sigara içen herkesin aklında o soru var: Sigarayı en çabuk nasıl bırakabilirim? Cevabı yalnız kalmayarak!

Doktorlar sigarayı bırakmaya çalışan tiryakilerin yalnız olmadıkları zaman çok daha az sıkıntı yaşadıklarını ve daha başarılı olduklarını belirtti.

EŞLERİN VE ARKADAŞLARIN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Lizbon’da yapılan Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti Kongresi’nde İngiliz sağlıkçılar, sigarayı bırakmaya çalışan tiryakilerin, eşleri ve arkadaşlarından destek aldıklarında daha başarılı olduklarını söyledi.

Konu hakkında bilgi veren Londra Imperial College’den Magda Lampridou, “İnsanlar sigarayı bırakmaya çalıştıkları zaman kendilerini çok yalnız hissederler.” dedi. Bunun sebebini de şöyle açıkladı: “Eskisi gibi Sigara içmek için molaya çıkamazlar ve iş arkadaşlarıyla partilere katılamazlar. Ayrıca nikotin eksikliği de onlara engel olur. Arkadaşları ya da eşleri tarafından görecekleri yardım, onları mücadelelerinde daha güçlü kılar”

Sigara içmek günümüzde erken ölümün ana nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (CDC) istatistiklerine göre dünyada her yıl tütün ve pasif içicilik, yaklaşık 6 milyon insanın ölümüne neden oluyor, her 3 sigara içicisinden ikisi ise aşırı sigara içme nedeniyle ölüyor.

SİGARAYI BIRAKIP BIRAKAMAMAK DA GENETİK

Aslında birçok sigara tiryakisi bu alışkanlığından kurtulmaya çalışıyor, ancak bazısı başarıyor bazısı başaramıyor. Uzmanlar bu farkın insanların sadece psikolojik değil, genetik doğasından da kaynaklandığını belirledi.

Lampridou ve ekibi, ciddi kalp hastalıkları olan ve doktorların çoktandır sigarayı bırakmalarını önerdiği 200 sigara tiryakisini bir araya getirdi.

Deneye katılan bazı kişilerin eşleri, eşlerini aktif bir şekilde desteklemeye karar verdi. Bunların içinde halen sigara içmeyen devam edenler de vardı. Araştırmacılar, sigarayı bıraktıktan sonra krizleri önlemeye yardım eden popüler programlardan birini önerirken, kardiyologlar ise katılımcılardan bu süreçte ortaya çıkan sorunlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermelerini istedi.

TİRYAKİLERİN YÜZDE 64’Ü BIRAKMAYI BAŞARDI

Sigara tiryakilerin neredeyse yüzde 64’ü bu alışkanlıklarını bırakmayı başarırken, farklı içici gruplarının arasındaki başarı seviyesi büyük farklılık gösterdi. Uzmanlar, eşlerinin yardımı olmadan sigarayı bırakmayı çalışanların başarısının, birlikte bırakmaya karar veren ailelere göre 6 kat daha düşük olduğunu belirledi.

Lampridou’ya göre bu sonuç, sigara içenlerin aynı düşüncede olan kişilerle birlikte sigaradan vazgeçmeleri ve eğer ailede başka nikotin bağımlıları varsa bu kişileri de ikna etmeleri gerektiğini ortaya koyuyor.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.