Oruç Tutmanın Sağlığa Faydaları


oruç tutmanın sağlığa faydaları

Ramazan ayının en önemli ibadeti arasında olan oruç bir çok yönden sağlığımıza fayda sağlamaktadır ve bu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Psikolojik olarak da hissettiğimiz iyilik ve toplumca bir araya gelmemiz yanı sıra fiziksel olarak da bir çok faydası vardır.

İnsülin Dengesini Sağlar

Oruç tutmadığımız dönemlerde kanımızda oluşan şeker seviyeleri çok yüksek ya da çok düşük olabilir. Yeme sürelerimiz ve miktarlarımızdan şeker seviyesi etkilenmektedir. Ramazan ve oruçla beraber kandaki şeker seviyesi dengelenmeye başlar.

Araştırmalar , oruç sırasında, hücrelerin kandan daha fazla glikoz alımı noktasına uyarılar gönderdiğini ortaya koymaktadır, bu sebeple insülin sağlığı olumlu etkilenir.

Bağışıklık Sistemini Geliştirir

Oruç tutmak bağışıklık sistemini geliştirir ve bu da vücudunuza yarar olarak geri döner. Bir çok hastalıktan daha kolay korunursunuz ve hasta olsanız da daha hızlı iyileşirsiniz. Kanser hücrelerinin yayılma hızını yavaşlatır. Hasta olunduğunda vücut dinlenip yemeyi biraz azaltmaya ihtiyaç duyar. Oruç bunu da sağlar.

Yemek Yeme Alışkanlığını Düzenler

Yeme alışkanlıklarımız sağlığımızı çok etkilemektedir. Oruç bizi düzene sokarken doğu beslenme ilkelerine doğru iter de. Aşırı yemek, sürekli kilo üstüne kilo almak ve obezite gibi sorunların çözülmesine yardımcı olur.

oruç tutmanın sağlığa faydaları

Metabolizmayı Hızlandırır

Oruç sindirim sisteminin bütün gün dinlenmesine olanak sağlamaktadır. Bu da daha sağlıklı kalori yakmak demektir. Gıdalar enerjiye dönüşür ve fazla yağlar erir. Çünkü oruç sindirim sistemi başarısız olanların birine metabolizmasını hızlandırabilir. Çünkü vücut oruçla ihtiyacı olduğu dinlenmeyi alıyor.

Düzenli şekilde oruç tutmak, metabolizma sağlığına faydalı olduğu gibi, sağlıklı bağırsak fonksiyona katkı sağlar.

Yaşam Süresini Uzatır

Vücudunuza aldığınız yemekler ve onları alma şekliniz tüm hayatınızın kaderini değiştirecek kadar önemli bir noktadır.

Yaşamı kısaltan en önemli faktörlerden bir tanesi metabolizmanın yavaş olmasıdır. Oruç yukarıda belirttiğimiz gibi metabolizmayı hızlandırarak uzun yaşamayı sağlar, bunun yanında sindirim sistemi sağlığına oldukça faydalıdır.

Vücut Kontrol Sistemi Gelişir

Vücut oruç beraberinde zor şartlarla yüz yüze gelir. Oruç tıpkı belli spor dalları gibi olumsuz fiziki şartlara karşı vücudu geliştirir.  Oruç da aynı şekilde vücudun üzerindeki kontrol sisteminin artmasına faydalıdır. Oruç fiziksel ve bilinçsel olarak vücudun zinde tutulmasına yardımcı olur.

Açlığa Karşı Dayanıklaştırır

Oruç tutmak açlık tecrübesini vücutta yaşatarak hormonların daha sağlıklı çalışmasına katkı sağlar. Yapılan araştırmalar, obezite olan kişilerin aşırı yemeye teşvik eden sinyallerin düzeltilmesine aynı şekilde oruç faydalı olabilir.

Oruç yardımıyla hormonlar yeni bir başlangıçla açlığa direnme sinyalleri arttırılır. Böylece doğru çalışan hormonlar, açlığa direnci arttırarak hem metabolizmanın hızlanmasını, hem sindirim sistemi sağlığının korunmasını, hem de daha hızlı kilo vermeyi sağlayacaktır.

Zihinsel Fonksiyonlar Gelişir

Beyinde yeni kök hücrelerin oluşmasını destekleyen oruç, bu işleve yardımcı olarak kimyasalların salgılanmasını sağlar. Bunun yanında, Oruç parkinson ve alzheimer gibi zihinsel hastalıklara karşı koruyucu rol oynamaktadır.

Cildi Lekelerden Kurtarır

Sindirim sisteminin temizlenmesi dolaylı olarak bütün sistemin temizlenmesini sağlamaktadır. Aç kalınarak karaciğer ve böbreklerdeki toksinlerin temizlenmesini sağlayan Oruç, böylece cilt temizliğine katkıda bulunur.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.