Her Zaman Aç Mısınız? İşte Sürekli Yemenizin 5 Sebebi


aç

Her zaman aç mısınız? Sürekli açlığınızın sebebi umuyoruz ki bağırsak kurdu değildir. Yüksek ihtimalle az uyuyor, instagramda fazla zaman geçiriyor ve  aşağıda sıralayacağımız bir çok yanlışı tekrarlıyor olabilirsiniz. Bu yanlışları 5 örnekle sıraladık ve umuyoruz ki sıkıntınızı çözmeye yardımcı olacak!

1. GEÇ YATMAK

Uykuyu atladığınız an açlığınızı kontrol eden hormonlarınıza sataşmış oluyorsunuz. Uykuya geç daldığınızda veya uykusuz kaldığınızda uyku hormonu olan leptin (tok kalmanızı sağlar) çöküyor. Uyku kaybı aynı zamanda yemek yemeyi daha tatmin edici hale getiren kimyasalların kana karışımını ve akışını hızlandırıyor. Amerika’nın eyaleti Chicago’da yapılan araştırmaya göre, gece yalnızca dört saat uyuyanların (sağlıklı olan 7.5 saat yerine) atıştırmalıklara hayır demekte zorluk çektiğini ortaya çıkardı.

Bu andan itibaren hedefiniz 7-9 saatlik uyku olmalı.

aç

2. KAHVALTIYI YANLIŞ YAPMAK

Fazla reçelli bir kahvaltıdan hemen sonra karnınızı guruldayarak buluyor ve şaşırıyor olabilirsiniz. Kahvaltıda yüksek proteinli, sosis ve yumuta gibi, yemekler yiyen kadınların günün ortasına kadar ve sabah boyu tok hissettiği araştırıldı. Halbuki kahvaltıda hamuru, şekeri abartarak proteini ikinci hatta üçüncü plana atanlar ve bazen direkt kahvlatıyı atlayanlar öğlen yemeğine kadar çoktan acıkıyor.

açKahvaltıyı atlamaktan söz etmişken, bunu yapmamanız gerektiğinin de altını çizelim. Güne aç başlandığı için öğlen hatta akşam yemeğinde de ağır yenerek o eksiklik bastırılmaya çalışılınır. Protein sağlıksız atıştırmalıklara hissedilen arzuyu azaltır, doygunluğu arttırır.

 

 

 

3. SAĞLIKLI YAĞ TÜKETMEMEK

İşlenmiş yağlar tabi ki sürekli yararlıdır ve her zaman yenmelidir diyemeyiz. Kimisinin içinde fazla şeker, kimisinin içinde fazla tuz ve bazen gereksiz miktarda kalori taşırlar. Ancak sağlıklı olmaya çalışırken sağlıksız yola sapmayın. Trans yağlardan uzak durup doymuş yağları çılgınlar gibi yememe konusunda sizi destekliyoruz. Ancak kalbinize iyi gelecek ve işlenmemiş yağları diyetinize ve yemek düzeninize ilave etmek zorundasınız. Protein ve lifte de olduğu gibi sağlıklı yağlar da sizi tok hissettirecektir.

Sağlıklı yağlara örnek olarak zeytinyağı, avokado ve fındık verilebilir. Dediğimiz gibi bu besinlerin aynı zamanda kalorileri de yüksektir. Bu yüzden doğru miktarlarda yemeye dikkat edin.

Sağlıklı bir yetişkinin yağ limiti; günlük 2.000 kalori alacağınız bir diyette 44-79 gramlık olmalıdır.

aç

4. SU TÜKETMEMEK

Aniden gelen açlık hissiyatları vücudunuzun sizle konuşmaya çalışıp susuz kaldığınızı söylemesinden dolayı olabilir. Dolaptan ağzınıza sıkıştıracağınız bir atıştırmalık almaktansa bol bol su içmeyi deneyin ve vücudunuza etkisini gözlemleyin.

5. BEYAZ EKMEK TÜKETMEK

Besinlerin tam tahıllı versiyonlarına geçilmesi tavsiyesini muhakkak duymuşsunuzdur: Lif içeriyorlar, bu yüzden daha sağlıklı doyuruyorlar, daha fazla besin içeriyorlar, bu yüzden sizin için daha sağlıklılar ve çok iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağılar. Sindirmek daha uzun sürerse kan şekeri daha yavaş ve düzenli şekilde artar. 

aç

Rafine tahıllar (beyaz ekmek, pirinç, çoğu şeker, beyaz unlu atıştırmalıklar) kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olurlar. Bu da hemen sonrasında sizi daha çok ekmek ve daha çok rafine tahıl yeme ihtiyacıyla bırakır. Aniden yükselip aniden düşen kan şekeri vücuda ”daha çok enerjiye ihtiyacın var” mesajı yolladığı için az önce depolanan kalorileri görmezden gelir.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.