Farklı Turşu Çeşitleriyle Sofranızı Renklendirin


turşu

Evde yemek yapmayı severim ama turşu kurmak bana göre değil diyenler; inanılmaz kolay bir şekilde, en orijinal karışık turşuyu hazırlayıp misafirlerinizi şaşırtmaya ne dersiniz?

HER EVDE OLAN MALZEMELER

Evde turşu kurmak için ihtiyacınız olan malzemeler, zaten mutfağınızda var olan en basit malzemelerdir; sirke, deniz veya kaya tuzu, limon tuzu, şeker, su, bir miktar maydanoz ve sarımsak.

Turşuyu kuracağınız cam kavanoz, mümkün olduğu kadar steril olmalıdır. İşe koyulmadan önce kavanozu kaynar suyla yıkamanız bunun için yeterli olacaktır. Unutulmaması gereken bir diğer önemli detay da kavanozun dibine her şeyden önce nohut koymaktır. Çünkü nohut, turşunun daha çabuk mayalanmasını sağlar.

SEBZE YA DA MEYVE; SEÇİM SİZE KALMIŞ

turşu

Salatalık, lahana, domates, biber turşuları çok sevilen ama sıradan turşular diyorsanız; patlıcan, acur, taze fasulye, kırmızılahana, pancar ve bamyayı da ekleyerek zengin bir kavanoz turşu kurabilir, hatta meyveleri tercih ederim diyorsanız mandalinadan çileğe, elmadan ayvaya, kavundan muza birçok meyve ile de ailenizi ve arkadaşlarınızı şaşırtabilirsiniz.

HAZIRLANIŞI

Seçtiğiniz sebze ya da meyveleri kavanozun içerisine, olabildiğince birbirlerine yakın bir şekilde dizin. Aralara sarımsak koymayı unutmayın. 1 litre suya 1 çay bardağı sirke ve 2,5 çorba kaşığı tuz, bir miktar limon tuzu ve biraz da şeker ilave ederek hazırladığınız turşu suyu ile kavanozu ağzına kadar doldurun. En üstte hala maydanoza biraz yer kalacaktır.

Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve 10 gün bekleyin. Kurduğunuz turşu afiyetle yemenize hazır olacaktır.

NE FAYDASI VAR?

Probiyotik etkileri de olan turşunun en önemli özelliği, antibiyotiğin yaratabileceği tahribatı karşılamasıdır. Konunun uzmanları ve tıp çevreleri; bağırsak florasında bulunan probiyotiklerin korunması için yoğurt, kefir, turşu ve boza gibi fermente ürünlerin tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Araştırmalar, otizm dahil bir çok problemin, bağırsak florasının bozulmasından kaynaklandığını gösteriyor. Yapılması gereken, bağırsaklarda bulunması gerekli olan bakterilerin devamlılığını sağlamak.

turşu

Bakteri ve mantarların yardımıyla maddelerin çürüyerek mayalanma sürecine fermantasyon deniyor. Fermantasyon yoluyla formu değişen gıdalar, sağlıklı ve lezzetli oluyor. Bağırsak floramızda bulunan probiyotiklerin korunması için de işte bu fermente ürünlerin tüketilmesi gerekiyor. Fermente ürünler; bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği gibi hazmı kolaylaştırıyor ve bağırsak florasını zenginleştiriyor.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.